DÖRZSÁLLÓSÁGI TESZTEK – MARTINDALE

Talán ez a legismertebb teszt, amit mindenki név szerint ismer aki valaha kárpitozott bútor vásárlására adta a fejét.

A Martindale-dörzsölési teszt, az üléshuzat természetes kopását igyekszik szimulálni, amelynek során a textil vagy műbőr mintát meghatározott erővel dörzsölik egy szabványos csiszolófelülethez.

Bár a martindale tesztnek addig kéne tartania, amíg az anyag láthatóan károsodást szenved, igazából addig tart, ameddig a tesztelést megrendelő gyár, ill. kereskedő megrendeli (például 100.000 ciklusig). Ennek oka hogy, minél több ciklust kell elvégeznie a tanúsító intézetnek, annál többet kérnek el egy ilyen vizsgálatért.


Mit jelentenek a Martindale teszt eredményei?

 

Először is mit jelent egy ciklus?

A martindale tesztek során az úgynevezett Lissajous-görbét használják a dörzsölés imitálására. Ez a fizikai jelenség egy egymásra merőleges rezgések által kijelölt síkgörbe, amellyel sokkal alaposabban tudják dörzsölni az anyagot mintha csak egyszerűem körbe-körbe járna a csiszoló kar.

Amíg a vizsgáló gép egy teljes Lissajous-görbét "lerajzol", az 16 dörzsölésnek felel meg. Így egy ciklus egy teljes Lissajous-görbének (16 dörzsölésnek) felel meg.

 

Minimális követelmények felhasználási módok szerint:

 - Martindale érték 6.000-10.000 ciklus: Dekoratív kiegészítőkhöz ajánlott. Nem alkalmas általános használatra;

 - Martindale érték 10.000-15.000 ciklus: Könnyű háztartási használatra ajánlott. Az anyag kényes fonalból készült, vagy száraz tisztítást igényel, ezért csak keveset használt bútorokhoz alkalmas.

 - Martindale érték 15.000-25.000 ciklus: Általános háztartási felhasználásra ajánlott. Mindennapi használatra ajánlott, de nem alkalmas kinyitható bútornak (kanapéágyak, fekvőfotelek, fotelágyak stb.). Ebben az esetben érdemes megfontolni a magasabb Martindale kategóriájú kárpitszövet használatát.

 - Martindale érték 25.000-30.000 ciklus: Nagy teherbírású használatra ajánlott. Alkalmas a ház főbb bútoraihoz (kanapék, ülőgarnitúrák, étkezőszékek), amelyek mindennapos használatnak vannak kitéve. Kinyitható bútorokhoz is alkalmas.

 - Martindale érték >30.000 ciklus: Kereskedelmi és irodai használatra ajánlott.

 - Martindale érték 200.000-500.000 ciklus: A különösen nagy igénybevételnek kitett bútorok kárpitozására ajánott mint például kórházak, közületek vagy közösségi közlekedés bútorai.

 

Az alábbiakban a két leginkább alkalmazott ISO tanúsítványt mutatjuk be.

 

EN ISO 12947-1/-2 Martindale teszt

Textíliák. Kelmék kopásállóságának meghatározása Martindale-módszerrel.

EN ISO 12947 1. rész: Martindale-koptatóberendezés

EN ISO 12947 2. rész: A próbadarab károsodásának meghatározása

Leggyakrabban a teszt második részét láthatjuk a technikai adatlapokon. ill. a bútorüzletek szövetmintáinak leírásai között. A martindale féle dörzsállósági tesztből több féle is létezik.
Ezzel a fajta martindale teszttel főleg bútorszövetek és egyéb szőtt-nem szőtt textilek feltétlapján lehet találkozni.

A vizsgálatot egy olyan géppel végzik, ami hitelesen imitálja egy ülőbútor mindennapi használatát. Ebben a vizsgálatban a vizsgálandó kárpitanyagot egy másik szövettel dörzsölik körkörös (Lissajous-görbe szerinti) mozgással. Ennek a mozgásnak köszönhetően minden irányban éri koptatás a vizsgált anyagot. 

EN ISO 12947-1/-2 Martindale tesztre bevizsgált termékeink: CORDURA 560CORDURA 1110

EN ISO 5470-2 Martindale teszt

Gumi- vagy műanyag bevonatú kelmék. A kopásállóság meghatározása.

EN ISO 5470 2. rész: Martindale-koptató

Ezzel a fajta martindale teszttel főleg műbőrök és egyéb bevont textilek feltétlapján lehet találkozni.  

Ezt a vizsgálatot is egy olyan géppel végzik, ami hitelesen imitálja egy ülőbútor mindennapi használatát. Ebben a vizsgálatban a vizsgálandó anyagot egy másik (száraz és nedves) szövettel dörzsölik körkörös (Lissajous-görbe szerinti) mozgással. Ennek a mozgásnak köszönhetően minden irányban éri koptatás a vizsgált anyagot.

EN ISO 5470-2 Martindale tesztre bevizsgált termékeink: OPTIO Termékcsalád

 

Források: https://oot-oot.com/en/martindale/https://en.m.wikipedia.org/wiki/Martindale_(unit) ; https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Lissajous-g%C3%B6rbe